Du har sikkert hørt om håndværkerfradraget i nyhederne, men hvordan fungerer håndværkerfradraget egentligt?
Dette kigger vi nærmere på her i artiklen, ligesom vi beregner værdien af fradraget og kommer med gode råd til en ekstra besparelse.
Politikerne har desuden gjort fradraget permanent i den seneste finanslov, så man kan ligeså godt vænne sig til at bruge dette fradrag. På den lange bane er der nemlig rigtigt mange penge at spare på både håndværkerydelser og serviceydelser.
Fradraget er nemlig blevet udvidet og bliver nu kaldt for BoligJobordningen. Udover fradrag på håndværkerydelser, så er der f.eks. også fradrag på serviceydelser i hjemmet og installation af tyverialarm.
Hvor stort er håndværkerfradraget?
Håndværkerfradraget er på 12.000 kr. for håndværkerydelser og på 6.000 kr. for serviceydelser i hjemmet. Dermed er det muligt at opnå et fradrag på i alt 18.000 kr. pr. år, hvis man benytter begge fradrag til fulde.
Fradraget gælder for hver ægtefælle, så er man gift kan begge parter få et fradrag på 18.000 kr. pr. år eller i alt 36.000 kr. Fradraget bliver dog kun givet på selve arbejdslønnen og ikke på materialer. Derfor er det vigtigt med en specificeret regning, hvor arbejdslønnen fremgår tydeligt.
Fradraget er nemlig tænkt til at fremme beskæftigelsen, og derfor har politikerne valgt kun at give fradraget på arbejdslønnen. På denne måde undgår man, at fradraget bliver brugt til at købe dyre materialer, som kun kræver en lille arbejdsløn.
Dette er der nemlig ikke meget beskæftigelse i, og dermed får samfundet ikke de ønskede økonomiske effekter af fradraget, hvis det bliver brugt på materialer.
Planlæg dit arbejde over 2 kalenderår og spar penge
Hvis du er rigtig smart, så vælger du at planlægge dit arbejde over 2 kalenderår, så er der nemlig rigtigt mange penge at spare. Du kan nemlig bruge fradraget for begge år, når du har en regning for hvert af årene.
Du kan eventuelt få lavet første del af arbejdet i december og sidste del i januar. Så skal du bare sørge for at få en regning, hvor dette fremgår eller simpelthen få 2 regninger på arbejdet. Det er fuldstændigt lovligt at planlægge arbejdet på denne måde, så længe det reelt bliver udført i 2 forskellige kalenderår.
Hvis et ægtepar benytter sig af denne mulighed, får de pludseligt et fradrag på 2 x 36.000 kroner, hvilket svarer til 72.000 kr. Det kan derfor godt betale sig at tænke taktisk og planlægge arbejdet rigtigt, hvis man vil spare virkeligt mange penge.
Man skal dog huske at aftale dette eftertrykkeligt med håndværkeren, så han ikke laver alt arbejdet færdigt i december eller først kommer i gang med arbejdet i januar.
Disse ting er omfattet af håndværkerfradraget
Som nævnt er der både et håndværkerfradrag og et servicefradrag. Herunder er en liste over de mest almindelige ting, som du kan få fradrag for.
Håndværkerydelser:
- Maling af vinduesrammer udvendigt
- Maling af døre udvendigt
- Maling af ydervægge udendørs
- Isolering af taget
- Reparation og forbedringer på skorstenen
- Udskiftning af vinduer og ruder
- Udskiftninger af franske altandøre og terrassedøre
- Isolering af gulvet
- Hulmursisolering
- Isolering af terrændækket og krybekældre
- Fjernelse af brændeovne
- Udskiftning af radiatorer herunder radiatorventiler, vejrkompenseringsanlæg og urstyring
- Alt arbejde angående solfangere, solceller og solvarmeanlæg
- Opsættelse og reparationer på husstandsvindmøller
- Reparation og udskiftning af gasfyr
- Varmepumper
- Jordvarmeanlæg
- Ventilationsanlæg og varmeindvinding
- Kloakarbejde herunder udskiftning af rør, opsamlingstank, nedsivningsanlæg
- Højvandslukkere og regnvandsfaskiner
- Radonsikring
- Installation af tyverialarm
Serviceydelser:
- Rengøring
- Vinduespudsning både udvendig og indvendig
- Rensning af gardiner, tæpper og persienner
- Børnepasning i hjemmet
- Almindeligt havearbejde
Hvornår skal håndværkerfradraget indberettes?
For at få glæde af fradraget, skal man selv huske at indberette det til SKAT. Dette gøres dog nemt på selvangivelsen, når denne skal udfyldes.
Her er der et felt, hvor man kan krydse af i håndværkerfradrag. Herefter skal man oplyse nogle detaljer om ens fradrag, bl.a. skal man angive, hvem der har lavet arbejdet.
På denne måde kan Skat kontrollere, at arbejdet rent faktisk er lavet og at det udførte arbejde er omfattet af reglerne for håndværkerfradraget.
Når du har indberettet fradraget, så bliver dette trukket fra din skattepligtige indkomst. Den præcise værdi af fradraget kommer an på din kommune, da kommuneskatten og den kommunalt bestemte kirkeskat indregnes i fradraget. Som hovedregel kan man dog regne med, at fradraget ca. sparer 1/3 af arbejdslønnen.
Har man fået udført håndværkerydelser med arbejdsløn for 12.000 kr., så svarer dette til en besparelse i skat på ca. 4.000 kr. Det præcise fradrag fås ved at lægge kommuneskat, kirkeskat og sundhedsbidrag sammen og gange denne procentsats med fradragets størrelse.
Næste gang du skal udfylde din selvangivelse, så tænk på om du har fået udført enten håndværkerydelser eller serviceydelser i løbet af året, da det er dumt at snyde sig selv for de penge fradraget giver.